W Szkole Podstawowej w Mutnem

po raz drugi odbył się  projekt dietetyczny „Mam smaka na…”, który jest kontynuacją ubiegłorocznych działań w ramach konkursu Lokalne Inicjatywy Społeczne organizowanego przez Firmę Żywiec Zdrój w Gminie Jeleśnia.

    Głównym celem projektu było  propagowanie wśród uczniów zdrowego stylu życia i pokazanie, jak łatwo zdrowe zasady wdrożyć w codziennym życiu. Każdego miesiąca uczniowie zajmowali się innym zagadnieniem. Najpierw starali się odpowiedzieć na pytanie „Czy owoce i warzywa wpływają na samopoczucie”?, w czym pomogły im spotkania warsztatowe z dietetykiem, prelekcje i zajęcia praktyczne.  Następnie podjęli temat „Czy zdrowo znaczy drożej? Jak z fastfooda zrobić smaczną przekąskę”? W trakcie spotkania z dietetykiem uczniowie przekonali się, jak łatwo stworzyć taki posiłek w domu - równie smaczny, jak kupiony „na mieście”, ale przede wszystkim ZDROWY. Zaprojektowali też kalendarz sezonowości, zgłębiając tajniki, co warto w danym okresie spożywać. Poruszali też tematy w ramach prelekcji: „Mam smaka na…” (zdrowe mięśnie i kości, zioła, lepszą koncentrację, ładną urodę). W czwartki przynosili do szkoły zdrową przekąskę typu shake lub smoothie. W poprzedniej edycji, w środy, uczniowie przynosili dowolny owoc lub warzywo.

Ponieważ wiedzę o zdrowym żywieniu uczniowie poszerzają na wielu płaszczyznach, stąd na matematyce liczyli koszty zdrowego posiłku i typu fastfood, na języku angielskim stworzyli zdrowy jadłospis dla rodziny, a na zajęciach świetlicy przygotowali smaczny sok owocowo-warzywny. Wprowadzono też zajęcia aerobiku i zumby.

Z ogromną satysfakcją przystąpiliśmy do drugiej edycji projektu realizowanego przez Firmę Żywiec Zdrój w ramach projektu Lokalne Inicjatywy Społeczne w Gminie Jeleśnia. Owoce uświadamiania naszych uczniów widać już dziś, a projekt jeszcze się nie skończył.

Wszystkie
Beskid997
Z regionu
Gmina Węgierska Górka
Gmina Rajcza
Gmina Milówka
Gmina Jeleśnia
Sport
Wywiady
Gość BESKIDLIVE
Książka Tygodnia