W minioną sobotę w Terhovej na Słowacji, będącej miejscem urodzenia Juraja Janosika,
odbyły się międzynarodowe mistrzostwa w gotowaniu narodowej słowackiej potrawy - haluszków. To ziemniaczane kluseczki z zawartością bryndzy. W konkursie uczestniczyło 18 ekip ze Słowacji, Czech, Polski, Węgier i Rumunii.
Zwardoń reprezentowali Państwo Irena i Ryszard Ligoccy z pensjonatu Na Beskidku, wspomagani przez Mirosławę i Zbigniewa Pszczółkę z Rycerki. Popisy kulinarnej sztuki oceniało międzynarodowe jury. Po podliczeniu wszystkich głosów okazało się, że nasza ekipa zajęła pierwsze miejsce. Nie jest to jednorazowy wyczyn, gdyż Ligoccy w ostatnich trzech występach już raz wygrali, a raz byli drudzy.
Zawodom towarzyszyła prawdziwie sportowa atmosfera. Jeszcze raz gratulujemy zwycięzcom i życzymy kolejnych sukcesów.
Autor: Karolina Hojny