Bez nich ten Zlot nie miałby tego kolorytu, jaki powinien mieć!
W minioną sobotę 18 sierpnia Beskidzcy Harnasie wzięli udział w 5. Zlocie Zbójników w Ustroniu. To doskonała okazja do tego, by spotkać się, snuć zbójnickie opowieści i popróbować regionalnego jadła.
Do Ustronia oprócz przedstawicieli Beskidzkich Harnasi, przyjechali zbójnicy spod Babiej Góry, z Ustronia i ze Słowacji.
Przyrządzanie potraw miało charakter konkursowy a stawką była... parzenica wykonana z 24- karatowego złota!
Kulinarnym zmaganiom towarzyszył pokaz strzyżenia owiec oraz wioska zbójnicka wraz z pokazami serowarstwa i kowalstwa.
Festiwal Zbójnickie Jadło zgromadził sporo gości, którzy mieli okazje z bliska zobaczyć, jak to niegdyś przyrządzało się zbójnickie jedzenie.
Impreza ma wymiar międzynarodowy z wyraźnym akcentem na promocje produktów regionalnych, jakim jest między innymi mięso owcze oraz inne produkty stosowane w kuchniach regionalnych w Polsce, jaki i w Europie.