REKLAMA

reklama

                      

Spotkanie z... niedźwiedziem! [ ZDJĘCIA]
Fot: Wildlife Seminars

Spotkanie z... niedźwiedziem! [ ZDJĘCIA]

Najpierw były tropy,

a potem...on!

Niedźwiedź brunatny Ursus arctos, to największy ssak drapieżny Europy. W Polsce zasięg jego występowania ogranicza się wyłącznie do Karpat, jednak w przeszłości zasiedlał on cały kraj. Niedźwiedzie to samotniki, a w grupie możemy spotkać jedynie samice z młodymi. Zimą zapadają w sen zimowy jednak ostatnie ciepłe zimy oraz całoroczny dostęp do pokarmu powoduje, że nie wszystkie niedźwiedzie zimują. Niedźwiedzie są wszystkożerne, aktywnie polują na duże ssaki kopytne ale chętnie zjadają padlinę. Jesienią regularnie odżywiają się owocami, żołędziami i innym pokarmem roślinnym.

Okres godowy ma miejsce w kwietniu i maju, młode przychodzą na świat zima a mama opiekuje się nimi przez dwa lata. Niedźwiedzie w Polsce są gatunkiem ściśle chronionym - czytamy na fb stronie Wildlife Seminars.
 
Tekst i zdjęcia dzięki uprzejmości Michała Figury: ( Wildlife Seminars)
nd6
nd5
nd4
nd3
nd2

Przeczytaj także

 REKLAMA